Tərəvəzlərin insan orqanizminə faydası

Tərəvəzlə sağlam qidalanma

Sağlam qidalanmanın əsas qaydalarından biri tərəvəz istehlak etməkdir. Ətrafınızda mütləq vegetarian olduğunu bildiyiniz insanlar var. Yüksək qida dəyərinə malik olan və həm immun, həm də həzm sisteminə töhfə verən tərəvəzlər orqanizmimizin ehtiyac duyduğu demək olar ki, hər şeyi ehtiva edir.

Lobyanın faydaları

Yaşıl lobya orqanizmin işləməsini, inkişafını və bərpasını təmin edir. Yaşıl lobya mədəaltı vəzi, böyrək, qaraciyər və ürəyi gücləndirir, albumin və şəkərdə böyük fayda verir.

Qara bibərin faydaları və bibərdə olan vitaminlər

Bibərdə çoxlu beta karotin, C, P və K vitaminləri və bəzi alkaloidlər var. Bunlar mədəni gücləndirir, iştahı artırır və mədə tənbəlliyini aradan qaldırır. Xüsusilə acı bibər kişilərdə cinsi istəyi artırır, P vitamini ilə damarları yumşaldaraq qanaxmanın qarşısını alır, K vitamini ilə qanın laxtalanma qabiliyyətini artıraraq qanaxmanı dayandırır. Həmçinin, acı bibər güclü antikanserogendir.

Kələmin faydaları

Bol B, C və E vitaminləri və kalium ehtiva edən kələm diabet və revmatizm xəstələri üçün də çox faydalıdır. Kələm tərkibindəki bol arsen, kükürd və vitaminlərlə qanı təmizləyir və dərini gözəlləşdirir. Kələm qan azlığını müalicə edir və xərçəngə qarşı təsirlidir. Yalnız kələm sortlarında olan U vitamini mədə və bağırsaqların daxili səthini qoruyur, oradakı yaraların sağalmasına şərait yaradır. Kələm qocalma əleyhinə və infarktdan qoruyan bir mineral olan selenium mənbəyidir. Selenium həmçinin sağlam görünüşlü dəri təmin edir və kişi cinsi gücünü artırır.

Gül kələminin faydaları

Tərkibində fosfat kalium olan və qadınları döş xərçəngindən qoruyan indol-3 karbonal ehtiva edən gül kələm, kələmin qida dəyərinin böyük hissəsinə malikdir. Gül kələm çiçək olduğu üçün tərkibində bol miqdarda fosfor və vitaminlər, cinsi hormon, E vitamini və zülal var. Bu maddələrlə həm cinsi gücü artırır, həm də ürək xəstəliklərini yüngülləşdirir.

Xiyarın faydaları

Xiyar qanı təmizləyir, qaraciyər və böyrəkləri işlədir və sidikqovucu təsiri var. Orqanizmdə olan karbamid turşusu və urat duzlarını sidiklə həll edib xaricə atır. Xiyar tərkibindəki kükürdlə qanı təmizləyir, dəridə olan tər vəzilərini aktivləşdirir, bol vitamin və mineral verərək dərinin təravətli və hamar olmasına kömək edir. Xiyarın özü və ya şirəsi dərini tonik kimi təmizləyir, ət yeməklərinin susuzluğunu yatırır.

Şüyüdün faydaları

Sakitləşdirici, həzm və karminativdir. Bundan əlavə, şüyüd çayı mədə ağrısı, sidik qaçırma və ya bağırsaq yanmasına da yaxşı təsir edir.

Çay hazırlama:  İki çay qaşığı xırdalanmış şüyüd toxumlarını qaynar suya atın, beş dəqiqə dəmləyin, ocağı söndürün və daha beş dəqiqə dəmləyin. Unutmayın ki, biz heç bir ot və ya toxum qaynatmırıq. Şüyüd də ana südünü artıran bir tərəvəzdir. Ancaq göyərmə, əzilmə, ağrı, öskürək, yuxusuzluq, sarılıq, sinqa, ağrılı yerlərdə, qaraciyər, öd və bağırsaq problemlərində, həşərat dişləmələrində istifadə olunur, trigliserid və xolesterini aşağı salır.

Yeniliklərə Abunə Ol!

Dərc olunmuş yeni məqalədən ilk sən xəbərdar ol.

MÜAYİNƏ ÜÇÜN ONLİNE QƏBUL!

everything's where you left it.

TİBBİ XİDMƏTİ EVİNİZƏ ÇAĞIRIN!