Vitamin və minerallar baxımından çox zəngin tərkibə malik olan kök, bol miqdarda A vitamini ehtiva edir. A vitamininin anbarı olan yerkökü də 10% K vitamini və 6% C, B, B6 və E kimi vacib vitaminləri ehtiva edir. Yerkökün tərkibindəki mineral tərkibini araşdırmaq lazım gələrsə, onun tərkibində fol turşusu, tiamin, mis, maqnezium, kalsium, kalium, zülal, fosfor, sink və natrium kimi qiymətli minerallar olduğunu deyə bilərik. Kökə rəng verən beta karotin daha sonra orqanizm tərəfindən A vitamininə çevrilir. Heyvan qidalarında bol olan A vitamini kök istehlakı ilə də qarşılana bilər. Bədən sağlamlığı baxımından çox əhəmiyyətli bir komponent olan beta karoten dəri, saç və dırnaq sağlamlığından ürək sağlamlığına qədər bir çox sahədə təsirli qoruma təmin edir.
Kökün insan sağlamlığına töhfəsi
Zəngin bir pəhriz lifi olan yerkökü həzm sisteminə əhəmiyyətli dərəcədə kömək edir. Qəbizlik kimi həzm sisteminin yaratdığı xəstəliklərə qarşı çox təsirli olan kök həzm sisteminin nizamlı və sağlam işləməsinə kömək edir. Pəhriz siyahılarına tez-tez daxil edilən yerkökü aşağı kalorili və uzun müddət tox saxlayan qidalar arasındadır. Dəri sağlamlığından xərçəngə qədər bir çox sahədə fayda təmin edən kök gündəlik istehlak edilməsi lazım olan qidalardan biridir. Antiseptik xüsusiyyətə malik olan kök həşərat dişləməsi və yaraların müalicəsində çox təsirli nəticə verir. Belə sağlamlıq şəraitində müalicəyə əhəmiyyətli dərəcədə qatqı təmin edir və ağrı və şişkinliyi aradan qaldırır. Faydaları ilə yanaşı geniş istifadə sahəsi olan yerkökü uşaqlar və hamilə qadınlar üçün çox əhəmiyyətli bir qida qaynağıdır.
Xərçəng
Xərçənglə mübarizədə çox təsirli rol oynayan kök, beta karotinlə zəngin tərkibi ilə xərçəngə qarşı əlavə qoruma və müqavimət təmin edir. Araşdırmanın nəticələrinə görə, prostat xərçəngindən tutmuş leykemiyaya qədər bir çox xərçəng növlərində qoruyucu təsir göstərən kök xərçəngə qarşı müqavimət təmin edərək xərçəng riskini əhəmiyyətli dərəcədə azaldır. Yerkökü müntəzəm istehlakı kolon xərçəngi riskini azaldır və həmçinin lösemi hüceyrələrini öldürür. Xərçənglə mübarizədə çox mühüm yeri olan kök şişlərin əmələ gəlməsinin qarşısını almaqla yanaşı, mövcud şişlərin də inkişafının qarşısını alır. Qısaca desək, kökün müntəzəm istehlakı xərçəng kimi ölümcül xəstəliklərə qarşı çox təsirli qorunma təmin edir. Xərçəng və şiş kimi xəstəliklərlə yanaşı, siqaret istehlakından mənfi təsirlənən ağciyərlər kök istehlakı ilə yenidən sağlamlığına qovuşur. Araşdırmalar göstərib ki, siqaretdən əlavə, müntəzəm olaraq yerkökü istehlak edən insanlar, çəkməyənlərə nisbətən xərçəng riski daha azdır.
Ürək sağlamlığı
Güclü antioksidant olan kökün ürək-damar sağlamlığı baxımından çox əhəmiyyətli yeri var. Qanı təmizləməklə yanaşı, qan dövranını da sürətləndirən kök sərbəst radikallarla mübarizə apararaq ürək-damar sağlamlığını qoruyur. Yerkökü müntəzəm istehlakı ilə damarların tıxanmasının qarşısını alır, həmçinin infarkt riskini minimuma endirir. Bir çox xəstəliyə səbəb olan sərbəst radikallarla mübarizə aparan kök damarların tıxanmasının qarşısını alır və orqanizmi zərərli maddələrdən azad edir.
Göz sağlamlığı
Demək olar ki, hər kəs kökün göz sağlamlığı üçün faydalarını bilir. Göz sağlamlığını qoruyan və bir çox göz xəstəliklərinə qarşı təsirli qoruma təmin edən kök, tərkibindəki A vitamini sayəsində korluğa səbəb ola biləcək göz quruluğunun qarşısını alır. Müntəzəm istehlakı ilə göz xəstəliklərini və yaşlanmadan qaynaqlanan görmə qüsurlarını minimuma endirən kök, qlaukoma, göz təzyiqi, katarakt kimi bir çox göz xəstəliklərinə qarşı təsirli qoruma təmin edir.
Həzm sistemi
Əhəmiyyətli bir qida lifi olan yerkökü, hər gün müntəzəm olaraq istehlak edilməsi lazım olan qidalardan biridir. Gündəlik qida lifi ehtiyacının təxminən 7%-ni tək başına qarşılaya bilən yerkökü, həzm sisteminin nizamlı və sağlam işləməsinə kömək edir.