İnfarkt riskini azaldır
Bir çox böyük müşahidə tədqiqatları göstərir ki, müntəzəm olaraq balıq yeyən insanların infarkt, insult və ürək xəstəliyindən ölüm riski daha azdır.
ABŞ-da 40.000-dən çox insan üzərində aparılan araşdırmada həftədə 1 və ya daha çox balıq yeyənlərin ürək xəstəliyi riski 15% azalıb.
Tədqiqatçılar yağlı balıq növlərinin yüksək miqdarda omeqa 3 yağ turşularına görə ürək sağlamlığı üçün daha faydalı olduğunu düşünürlər.
İnkişaf prosesi üçün vacib qidaları təmin edir
Omeqa 3 yağ turşuları böyümə və inkişaf üçün vacibdir. Omeqa 3 yağ turşusunun bir növü olan dokosaheksaenoik turşu (DHA) inkişaf edən beyin və göz üçün xüsusilə vacibdir. Buna görə də, süd verən analar və gələcək analar kifayət qədər omeqa 3 yağ turşuları yeməlidirlər.
Hamilə qadınlar yalnız civəsi az olan (somon, sardina, alabalıq və s.) və həftədə 1-2 dəfə (340 qrama qədər) balıq istehlak etməlidirlər.
Çiy və bişməmiş balıq (suşi daxil olmaqla) yeyilməməlidir, çünki tərkibində dölə zərər verə biləcək mikroorqanizmlər ola bilər.
Beyni yaşa bağlı pisləşmədən qoruyur
Yaşlanmanın nəticələrindən biri beyin funksiyasının pisləşməsidir (yaşa bağlı idrakın azalması adlanır). Bir çox hallarda bu normaldır, lakin Alzheimer xəstəliyi kimi ciddi neyrodegenerativ xəstəliklər də var.
Bir çox müşahidə tədqiqatları göstərdi ki, daha çox balıq yeyən insanların idrak qabiliyyətinin azalması daha yavaş olur.
Depressiyanın qarşısını almağa kömək edir
Depressiya ciddi psixi pozğunluqdur. Əhval-ruhiyyənin dəyişməsinə, kədərə, yorğunluğa, həyat fəaliyyətlərinə marağın itməsinə səbəb olur.
Depressiya haqqında ürək xəstəliyi və ya piylənmə qədər danışılmasa da, hələ də dünyanın ən böyük sağlamlıq problemlərindən biridir.
Tədqiqatlar müəyyən edib ki, müntəzəm olaraq balıq yeyən insanların depressiyadan daha az əziyyət çəkirlər.
Çoxsaylı nəzarət edilən araşdırmalar, omeqa 3 yağ turşularının depressiyaya qarşı faydalı olduğunu və antidepresan dərmanların effektivliyini əhəmiyyətli dərəcədə artırdığını aşkar etdi.
Balıq və omeqa 3 yağ turşuları bipolyar pozğunluq kimi digər psixi pozğunluqlara da fayda verir.
D vitamininin ən yaxşı qida mənbəyidir
Bu vacib vitamin bədəndə steroid hormonu kimi fəaliyyət göstərir və dünya əhalisinin əksəriyyətində D vitamini çatışmazlığı var.
Balıq və balıq məhsulları D vitamininin ən yaxşı qida mənbəyidir. Somon və siyənək kimi yağlı balıqlar ən yüksək miqdarda ehtiva edir.
Bəzi balıq yağları, məsələn, cod qaraciyər yağı, D vitamini baxımından çox yüksəkdir, bir yemək qaşığı tövsiyə olunan gündəlik qəbulun 200% -dən çoxunu təmin edir.
balığın orqanizm üçün faydaları
Otoimmün xəstəlik riskini azaldır
Buna misal olaraq immun sisteminin mədəaltı vəzinin insulin istehsal edən hüceyrələrinə hücumu nəticəsində yaranan 1-ci tip diabeti göstərmək olar.
Uşaqlarda astmanın qarşısını almağa kömək edir
Astma tənəffüs yollarının xroniki iltihabı ilə xarakterizə olunan ümumi bir xəstəlikdir. Təəssüf ki, son illərdə astma nisbətləri kəskin şəkildə artmışdır.
Araşdırmalar göstərir ki, müntəzəm olaraq balıq yemək uşaqlarda astma riskini 24% azaldır, böyüklərdə isə heç bir ciddi təsir göstərmir.
Yuxu keyfiyyətini yaxşılaşdırır
Yuxu pozğunluqları çox yayqındır. Bunun bir çox müxtəlif səbəbləri var (məsələn, mavi işığa məruz qalmanın artması), lakin bəzi tədqiqatçılar D vitamini çatışmazlığının da rol oynaya biləcəyinə inanırlar.
95 orta yaşlı insan üzərində aparılan 6 aylıq araşdırmada həftədə üç dəfə qızılbalıq yemək həm yuxuda, həm də gündəlik fəaliyyətdə yaxşılaşmaya səbəb olub.
Tədqiqatçılar bunun qızılbalığın tərkibindəki D vitamini ilə əlaqədar olduğunu düşünürlər.