+99 412 310 07 88

Zencefilin faydaları

Zəncəfilin faydaları

Zəncəfil əsrlər boyu mədə xəstəlikləri, artrit, astma və diabet kimi bir çox xəstəliklərin müalicəsində ənənəvi olaraq istifadə edilmişdir.

Son illərdə bitkilərin sağlamlığa faydaları bütün dünyada daha çox diqqət çəkməyə başlayıb. Zəncəfil həm də sağlamlıq faydaları ilə tanınan dadlı bir bitkidir.

Zəncəfil, kardamon və zerdeçal olan bitkilər ailəsinə aiddir. Zəncəfil bitkisi zingiberaceae ailəsinə aiddir. Əsasən kökləri istifadə olunur. Ənənəvi/alternativ təbabətdə zəncəfilin istifadəsi qədim dövrlərə gedib çıxır. Hindistanlıların və Çinlilərin 5000 ildən artıqdır ki, zəncəfil kökündən istifadə etdikləri güman edilir. Hazırda zəncəfilin ən böyük istehsalçısı Hindistandır.

Zəncəfilin Faydaları Nələrdir?

Zəncəfilin faydaları saysız-hesabsızdır. Zəncəfil əsrlər boyu mədə xəstəlikləri, artrit, astma və diabet kimi bir çox xəstəliklərin müalicəsində ənənəvi olaraq istifadə edilmişdir. Zəncəfil güclü antioksidant və iltihab əleyhinə xüsusiyyətlərə malikdir. Sərbəst oksigen radikalları orqanizmdə oksidləşdirici reaksiyalar nəticəsində əmələ gəlir.

Zəncəfilin iltihabı,ağrıları və şişkinliyi azaltdığı müşahidə olunub. Bu səbəblə zəncəfilin osteoartrit, iltihab və revmatizmə qarşı təsirli olduğu iddia edilir.Zəncəfilin əsrlərdir istifadə etdiyi ən əhəmiyyətli vasitələrdən biri də ürəkbulanma və qusmanı aradan qaldırmaq olmuşdur. Bu mövzuda bir çox elmi araşdırmalar bu istifadəni dəstəkləyir. Zəncəfilin mədə boşalmasını sürətləndirərək ürək bulantısını azaldan təsirə malik olduğu düşünülür.

Zəncəfilin xüsusilə dəniz tutması və hərəkət xəstəliyində təsirli olduğu sübut edilmişdir. Zəncəfildən hamiləlik zamanı ürəkbulanma və qusma, xərçəng müalicəsi zamanı ürək bulanması və əməliyyatdan sonrakı ürəkbulanmalarda da istifadə etmək tövsiyə olunur. Araşdırmalar göstərib ki, hamiləlik zamanı zəncəfildən istifadə etmək təhlükəsizdir. Bununla belə, hamilə qadınların bu məhsulu istifadə etməzdən əvvəl həkimləri ilə məsləhətləşmələri tövsiyə olunur. İnsan və heyvan tədqiqatlarında zəncəfilin xərçəng hüceyrələrinin çoxalmasının qarşısını aldığına dair sübutlar əldə edilmişdir. Zəncəfilin bağırsaq, qaraciyər, mədəaltı vəzi, yumurtalıq və döş xərçənginə təsiri araşdırılır.

Zəncəfil əsrlər boyu tənəffüs sistemi xəstəliklərinin müalicəsində istifadə edilmişdir. Zəncəfilin allergik reaksiyaları basdıraraq astma xəstələrinə faydalı olduğu düşünülür.Tədqiqatlarda zəncəfilin qan şəkərini azaltdığına dair sübutlar var. Məlum olub ki, zəncəfil aclıq zamanı qan şəkərini azaltmaqda təsirli deyil, lakin uzun müddətli qan şəkərini aşağı salan təsirə malikdir. Buna görə də diabet xəstələrində istifadəsinin faydalı olduğu düşünülür. Zəncəfil mədə boşalmasını sürətləndirir və beləliklə həzm pozğunluğu zamanı faydalıdır.Aybaşı zamanı ağrılara dismenoreya deyilir. Zəncəfil dismenoreya olan qadınlarda sınaqdan keçirilmiş və ağrı kəsiciləri qədər ağrıya qarşı təsirli olduğu müşahidə edilmişdir. Məlum olduğu kimi, oksidləşdirici stress və əmələ gələn metabolitlər qocalmanı sürətləndirir. Heyvanlar üzərində aparılan təcrübələrdə zəncəfilin yaşlanmaya görə beyin funksiyalarının azalmasına səbəb olduğu müşahidə edilib. Bu tədqiqatlar zəncəfilin Alzheimer xəstələri üçün faydalı olacağına dair bir ümid işığına səbəb olur.

Zəncəfil çayı necə hazırlanır?

Zəncəfil çayını yüksək dozalardan qaçındıqdan sonra içmək təhlükəsiz hesab olunur. Gündə 1-2 stəkandan çox istehlak etməyi düşünürsünüzsə və xüsusən də dərman qəbul edirsinizsə, həkiminizlə məsləhətləşmənizdə fayda var.
ar. Zəncəfil çayının faydaları təzə zəncəfildən istifadəyə bənzəyir. Hər gün 1 stəkan zəncəfil çayı həzm sistemini rahatladır. Mədə pozğunluğuna yaxşı gəlir.Gəlin zəncəfil çayının hazırlanma qaydasından danışaq:
Zəncəfil kökü götürülür, yaxşıca təmizlənir, istəsəniz qabığını soya bilərsiniz. Sonra incə doğrayın.
Hazırlamaq istədiyiniz qədər suyu stəkan və çaydana qoyun və içinə zəncəfil dilimlərini qoyun. Bir fincan çay üçün 2-3 dilim zəncəfil qoymaq rahatdır.
Suyu 5-10 dəqiqə qaynadın. Sonra süzün.
İstəsəniz limon və ya bal əlavə edərək istehlak edə bilərsiniz.

Zəncəfil necə istifadə olunur? sualı tez-tez ağla gəlir. Zəncəfil çay kimi, toz şəklində və təzə istehlak edilə bilər. Zəncəfilin faydalı komponentləri ən çox təzə köklər şəklində olur. Bəs zəncəfil necə istehlak edilməlidir? Zəncəfili çay kimi istehlak edə bilərsiniz və ya tort və peçenyelərə, yeməklərə və şorbalara əlavə edə bilərsiniz. Gingerbread peçenye, zəncəfil portağal toyuq, zəncəfil düyü bunlara misaldır.

Zəncəfildən kimlər istifadə edə bilməz?

  • Zəncəfil çayı 2 yaşdan kiçik uşaqlar üçün uyğun deyil.
  • Zəncəfil qan durulaşdırıcı təsirə malikdir. Bu səbəbdən qan durulaşdıran dərmanlardan istifadə edənlər bu bitkidən istifadə etməzdən əvvəl həkimləri ilə məsləhətləşməlidirlər.
  • Zəncəfil qan təzyiqini aşağı salır. Əgər siz təzyiq xəstəsiysinizsə və dərman qəbul edirsinizsə, zəncəfildən istifadə etməzdən əvvəl həkiminizlə məsləhətləşin.
  • Zəncəfilin hamilə qadınlara məlum olan heç bir yan təsiri göstərilməmişdir. Ancaq hamilə qadınlar istifadə etməzdən əvvəl həkimləri ilə məsləhətləşməlidirlər.

Xəstəlik halında, həkiminizin təyin etdiyi dərman müalicəsinin əvəzinə istifadə edilməməlidir.

Zəncəfil hansı xəstəliklər üçün faydalıdır?

  • Hamiləlikdə ürəkbulanma
  • Kimyaterapiyadan sonra ürəkbulanma
  • Mədə pozğunluğu halında
  • Demans və Alzheimer olan insanlarda beyin zədəsini azaltmaq
  • Diabet xəstələrində qan şəkərini azaltmaq və insulin miqdarını artırmaq
  • Yüksək qan təzyiqi olan xəstələrdə qan təzyiqini aşağı salmaq üçün
  • Bədxassəli qan yağlarını azaltmaq üçün
  • Astma xəstələrində allergiyanı azaltmaq üçün
  • Menstrual ağrıları azaltmaq üçün
  • Zəncəfil xərçəng xəstələrində həkim nəzarəti altında və müalicəyə kömək etmək üçün istifadə edilə bilər.

Zəncəfilin yan təsirləri nələrdir?

Zəncəfil trombositlərin laxtalanmasını azaldır, ona görə də qan durulaşdırıcı təsir göstərir. Qanamağa meyilli insanlarda zəncəfilin həddindən artıq istehlakı qanaxmaya səbəb ola bilər. Hipotansiyon (aşağı qan təzyiqi) olan insanlarda qan təzyiqini daha da aşağı sala və yorğunluğa səbəb ola bilər.

Zəncəfildə hansı vitaminlər var?

Araşdırmalar göstərib ki, təzə və qurudulmuş zəncəfil 115 komponentdən ibarətdir. Zəncəfilin əsas faydalı komponenti olan gingerol qurudan daha çox təzə zəncəfildə olur. 1 çay qaşığı qurudulmuş zəncəfilin tərkibində 6 kkal, 1 qramdan az yağ, 0 zülal, 1 qram karbohidrat və 1 qramdan az lif var. Qurudulmuş zəncəfildə də çox az dəmir var.Yarım stəkan təzə zəncəfildə; 19 kalori, 1 qramdan az protein, yağ və lif, 4 qram karbohidrat var. Təzə zəncəfilin tərkibində C vitamini və dəmir var.

Zəncəfil nə qədər istifadə edilməlidir?

Zəncəfil faydalı və ləzzətli ədviyyatdır, lakin tövsiyə olunandan çox istifadə etmək əlverişsiz ola bilər. Zəncəfil çayı üçün tövsiyə olunan miqdar gündə 1 və ya 2 stəkandır. Hər hansı bir formada gündə 4 qramdan çox zəncəfil istehlakı tövsiyə edilmir.

Zəncəfil necə seçilir və saxlanılır?

Mümkünsə toz zəncəfil yerinə təzə zəncəfilə üstünlük verilməlidir. Təzə zəncəfil daha çox zəncəfil və iltihab əleyhinə təsir göstərir. Təzə zəncəfil ərzaq mağazalarında və bazarlarda satılır. Təzə zəncəfil alarkən köklərinin möhkəm, hamar və kifsiz olmasına diqqət edin. Qurudulmuş zəncəfil adətən ərzaq mağazalarında və ədviyyat mağazalarında satılır. Aldığınız qurudulmuş zəncəfilin təzə olmasına diqqət etməlisiniz. Soyuducuda 3 həftəyə qədər təzə zəncəfili qabığı soyulmamış saxlaya bilərsiniz. Dondurucuda qabığı soyulmadan 6 həftə saxlanıla bilər. Qurudulmuş zəncəfilin nəm almadığından əmin olun. Qurudulmuş zəncəfili bir şüşə qabda quru və sərin yerdə saxlayın.

Bir çox bitki ənənəvi tibb təcrübələrinin bir hissəsi kimi bu gün də istifadə olunmağa davam edir. Bu otlardan istifadənin sizə uyğun olub-olmaması ilə bağlı sağlamlıq qurumlarına müraciət edərək mütəxəssis həkimlərdən dəstək ala bilərsiniz.

Yeniliklərə Abunə Ol!

Dərc olunmuş yeni məqalədən ilk sən xəbərdar ol.

Məmnunluq anketi

MÜAYİNƏ ÜÇÜN ONLİNE QƏBUL!

everything's where you left it.

TİBBİ XİDMƏTİ EVİNİZƏ ÇAĞIRIN!