Diabet xəstələri oruc tuta bilər?

Diabet bədənin bir çox orqanına təsir edən xroniki bir xəstəlikdi.

Diabet bədənin bir çox orqanına təsir edən xroniki bir xəstəlikdir. Qan şəkərinin normadan çox artması və azalması orqanizm üçün çox zərərlidir, buna görə də insanın qan şəkərini müəyyən həddə saxlamaq lazımdır və bunu təmin etmək üçün insanın nizamlı qidalanması, dərmanlarını və ya insulinini müntəzəm istifadə etməyi vacibdir.

Ramazan ayında oruc tutmaq istəyən şəkərli diabet xəstələri Ramazandan əvvəl həkimləri ilə məsləhətləşməlidirlər.

İnsulindən asılı diabeti olanlar (1-ci tip diabet və 2-ci tip diabet xəstələri)

Qan şəkəri aşağı olanlar

Qan şəkəri yüksək olanlar

Uzun müddət insulindən istifadə edən diabet xəstələri

Hipertoniya, ürək-damar xəstəlikləri, serebrovaskulyar xəstəliklər kimi müşayiət olunan xəstəlikləri olan diabet xəstələri

Retinopatiya (rektal qanaxma kimi göz xəstəlikləri), Nefropatiya (böyrək pozğunluğu), Neyropatiya (sinir sistemi pozğunluğu) kimi diabetlə əlaqəli ağırlaşmaları olanlar

Hamilə diabet xəstələri və ya hamiləlik diabeti olanlar

Oruc tutmaq qətiyyən tövsiyə edilmir.

Bu gün diabetin müalicəsində bir çox yeni dərmanlar və insulin müalicəsi (qısa və uzun təsirli analoq insulinlər, insulin pompası) qan şəkərini nəzarətini, rahatlığı nı, təmin edən və insanın həyat tərzini asanlaşdıra dərmanlar var. lakin uzun müddət oruc tutduğunuz zaman qan şəkərinin müntəzəm nəzarəti çətinləşir. Bura susuzluq əlavə olunduqda maye itkisi və buna bağlı böyrək şüur ​​pozğunluqları kimi risklər əlavə olunur ki, bu da diabet xəstələrinin sağlamlığını riskə atır.

Narkotikdən istifadə etməyən, əlavə xəstəlikləri olmayan və gün ərzində ağır iş görməyənlər qida rasionunu dəyişdirərək oruc tuta bilərlər. Bununla belə, bu insanlar öz həkimlərindən də razılıq almalıdırlar. Qidalanma proqramları həkimlərin tövsiyələrinə uyğun qurulmalıdır. Uzun müddət oruc tutandan sonra insan miqdarca çox və sürətli yemək yeyir ki, bu da orqanizmin maddələr mübadiləsimizə uyğun gəlmir, ona görə də oruc tutursa, əvvəlcə yüngül bir şeylə, məsələn, 1 xurma+1 dilim çörək yeməli və ya 1 kasa yeməklə orucu açmaq daha yaxşıdır. 30 deqiqe sonra şorba yemeli ve sonra saat 23.00-24.00 radələrində az da olsa yemək yeməlidir.  İftar və sahurda yağlı qızardılmış qidalardan və düyü, ağ unlu qidalar, şirniyyatlar, kartof kimi karbohidratlardan uzaq durmaq lazımdır. Maye qəbuluna və miqdarına da fikir verməlidir.

Yeniliklərə Abunə Ol!

Dərc olunmuş yeni məqalədən ilk sən xəbərdar ol.

MÜAYİNƏ ÜÇÜN ONLİNE QƏBUL!

everything's where you left it.

TİBBİ XİDMƏTİ EVİNİZƏ ÇAĞIRIN!